میکروبیولوژی (Microbiology) علمی است که درباره میکروارگانیسمها یا جانداران ذرهبینی بحث و گفتگو میکند. هدف علم ميكروبيولوژی شناخت جانداران ميكروسكوپی و استفاده از آنها در بهبود زندگی بشر و جلوگيری از ضررها و زيانهايی است كه ميكروارگانيسمها میتوانند به حيات انسان، دام و گياه وارد كنند. میکروبیولوژی یک علم کاربردی است که با بسیاری از شاخههای علوم رابطه نزدیک دارد.
از جمله میتوان به ژنتیک، پزشکی، زیستشناسی سلولی، انگلشناسی، قارچشناسی پزشکی و بیوشیمی اشاره کرد.
گرایش میکروبیولوژی در دانشکده علوم و فناوری زیستی دانشگاه شهید بهشتی در سه مقطع کارشناسی، کارشناسیارشد و دکترا فعال است. مقطع کارشناسیارشد پيش از مقاطع ديگر در سال 1374، کارشناسی در سال 1384 و دکترا در سال 1388 دایر شد. در این گروه دانش میکروبیولوژی از دو جنبه مفاهیم بنیادی، پایه و کاربردی آموزش داده میشود. میکروارگانیسمها جزو لاینفک زندگی بشری در سه قالب همزیستی مسالمتآمیز، کاربری مفید و بیماریزایی میباشند. شناخت این وضعیت از دیدگاههای مختلف و مدیریت آنها به سمت کنترل آلودگیها و بهرهگیری از محصولات آنها در بهبود شرایط زندگی بشری از اولویتهای آموزش میکروبیولوژی در این گروه میباشد. میکروبیولوژی تنوع وسیعی در زمینههای علمی مختلف دارد، از جمله میکروبیولوژی غذایی، پزشکی، محیطی، صنعتی و ویروسشناسی که آشنایی دانشجویان با آنها در مقطع کارشناسی صورت میگیرد.
در حال حاضر آموزش در مقاطع کارشناسی (میکروبیولوژِی) و کارشناسیارشد (بیوتکنولوژی میکروبی، میکروب بیماریزا، میکروب شناسی صنعتی) و دکتری (میکروبیولوژی) و جذب دانشجویان بین الملل در حال برگزاری است. در افق برنامه آموزشی استقرار رشته - گرایش¬های مرتبط در مقاطع کارشناسیارشد بهویژه مواد غذایی و دارویی و بیابان و دکتری با تاکید بر بیوتکنولوژی دنبال می¬شود. در حال حاضر آقای دکتر غلامحسین ابراهیمی پور مدیر گروه میکروبیولوژی میباشند.