زینب آقاشریعتمداری

زینب آقاشریعتمداری

علوم و فناوری زیستی / علوم و زیست فناوری گیاهی

مقالات علمی چاپ شده در مجلات

1. "Cyanobacterial elicitor enhances the biomass of Mentha piperita L. and improves the production of high-value rosmarinic acid under in vitro culture of apical meristem"
    Zeynab Agha shariatmadari, Somayeh Zarezadeh, Hosein Riahi, Ali Akbar Ghotbi-Ravandi, Mehri Seyed Hashtroudi, Ansieh Shahroodi
    BMC PLANT BIOLOGY, Vol. 24, pp.1-10, 2024
  2. "Growth enhancement, metabolic profile improvement and DXR and TPS2 gene expression changes in Thymus vulgaris L. by cyanobacterial inoculation"
    Nasim Rasuli, Hosein Riahi, Zeynab Agha shariatmadari, Majid Ghorbani Nohooji, Ali Dehestani, Pooyan MehrabanJoubani
    JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE, Vol. 105, 2024
  3. "Cyanobacteria Increase the Activity of Enzymes Involved in the Lignin Biosynthesis Pathway in Thymus vulgaris L."
    Nasim Rasuli, Hosein Riahi, Zeynab Agha shariatmadari, Majid Ghorbani Nohooji, Pooyan MehrabanJoubani
    Journal of Phycological Research, Vol. 7, pp.1009-1017, 2023
  4. "Floristic Study on Aquatic and Terrestrial Algal Community in the Natural Ponds of the Shibkouh District (Hormozgan, Iran); Occurrence of a Green Bloom of Dunaliella salina"
    Hananeh Abdi, Hosein Riahi, Zeynab Agha shariatmadari, Forough Salehipour bavarsad
    Journal of Phycological Research, Vol. 7, pp.988-1002, 2023
  5. "Valeriella persica sp. nov. (Chlorococcaceae, Chlorophyceae): A potential biodiesel feedstock from the hyperarid desert soil in Yazd (Iran) revealing new diagnostic criteria for green coccoids"
    Forough Salehipour bavarsad, Hosein Riahi, Zeynab Agha shariatmadari, Fatemeh Heydari, Marco Cantonati, Arthur Yu. Nikulin, Abdullah A. Saber
    Algal Research-Biomass Biofuels and Bioproducts, Vol. 72, 2023
  6. "Enhancement of Essential Oil Production and Expression of Some Menthol Biosynthesis-Related Genes in Mentha piperita Using Cyanobacteria"
    Ali Akbar Ghotbi-Ravandi, Zeynab Agha shariatmadari, Hosein Riahi, Seyedeh Batool Hassani, Fatemeh Heydari, Majid Ghorbani Nohooji
    Iranian Journal of Biotechnology, Vol. 21, pp.95-107, 2023
  7. "Cyanobacterial elicitors as efficient plant growth promoters affect the biomass and metabolic profiles of four species of Mentha L.: A comparative study"
    Hosein Riahi, Zeynab Agha shariatmadari, Fatemeh Heydari, Majid Ghorbani Nohooji, Somayeh Zarezadeh
    SOUTH AFRICAN JOURNAL OF BOTANY, Vol. 162, pp.568-576, 2023
  8. "Satellite-Based Monitoring of the Algal Communities of Aras Dam Reservoir: Meteorological Dependence Analysis and the Footprint of COVID-19 Pandemic Lockdown on the Eutrophication Status"
    Zahra Aghashariatmadari, Hadis Golmohammadian, Zeynab Agha shariatmadari, Fereidun Mohebbi, Javad Bazrafshan
    International Journal of Environmental Research, Vol. 16, 2022
  9. "Optimization of Essential oils production in Mentha longifolia L. using plant growth promoting cyanobacteria"
    Zeynab Agha shariatmadari, Majid Ghorbani Nohooji, Hosein Riahi, Fatemeh Heydari
    گیاهان دارویی, Vol. 21, pp.37-49, 2022
  10. "Effect of Soil Physico-Chemical Characteristics on Cyanobacterial Communities in Arid Lands"
    Zeynab Agha shariatmadari, Maryam Alsadat Ahlesaadat, Hosein Riahi, Mohammad Hossein Hakimi Meybodi, Somayeh Keypour
    Journal of Phycological Research, Vol. 6, pp.808-821, 2022
  11. "diversity and distribution of heterocystous cyanobacteria across radiation gradient in terrestrial habitats of Iran"
    Pardis Irankhahi, Hosein Riahi, Zeynab Agha shariatmadari, Zahra Aghashariatmadari
    Rostaniha, Vol. 23, pp.264-281, 2022
  12. "The Effect of Cyanobacterial Bioelicitors on Total Phenolic Content of Echinacea purpurea L."
    Zahra Fallah Hosseini, Hosein Riahi, Majid Ghorbani Nohooji, Zeynab Agha shariatmadari
    Journal of Phycological Research, Vol. 6, pp.914-922, 2022

مقالات علمی ارائه شده در همایش‌ها

1. "افزایش کارآیی گیاه دارویی Echinacea purpurea L با استفاده از عوامل تحریک کننده زیستی"
    Zahra Fallah Hosseini, Hosein Riahi, Zeynab Agha shariatmadari, Majid Ghorbaninahoji
    بیست و دومین کنگره ملی و دهمین کنگره بین المللی زیست شناسی ایران, pp.1-2, 2022
  2. "Improvement of yield product in Lavandula angustifolia using cyanobacterial elicitor"
    Majid Ghorbani Nahooji, Ali Mehrafarin, Zeynab Agha shariatmadari, Hosein Riahi, Morteza Tavakkoli
    8th National Congress on Medicinal Plants, pp.359-359, 2019
  3. "Effect of Anabaena vaginicola as a plant promoting cyanobacteria on essential oil composition of Salvia officinalis L."
    Zeynab Agha shariatmadari, Elham Shadmoghaddam, Hosein Riahi, Majid Ghorbani Nahooji
    8th National Congress on Medicinal Plants, pp.330-330, 2019
  4. "Alleviation of cadmium toxicity in maize by Anabaena vaginicola used as biological seed coating agent"
    Francoise marie christiane Bernard, Zeynab Agha shariatmadari, Seyedeh Batool Hassani, Batoul Zahmati Agha Lotfali